Žena

ВЕНА 501

Два српска проналаска (за домазлук.)

Мислим да је баш чика „Љуба Ненадовић написао негде, да су браћа Словаци пзумели бар мишоловку, а ми Срби нпсмо изумели ни то Хвала Богу, некад бпло сад се прпповеда. Осим Тесле и Пупина, п других Срба, којп су се прославили својим изумима на научном пољу, имамо нашег Душановића, који је изумео неколпко згодних справа за домазлук, а имамо и других,

Данас хоћемо да прикажемо два нова српска, изума за домазлук.

Књижар Риста Кисић у Мостару, (Херцеговини) изумео је универзалну машину „Мају , у којој има 6 справа ва домавлук, а свака се може употребити и ва себе. Још је изумео п пећ, „Сушицу“ ва сушење меса и рибе.

Те су справе биле пзложене и на светским изложбама у Бечу 1910. године п у Турину 1911. годане, где су и одликоване. Патентпране су за Европу и Америку. Фабрикација се сад врши у Мостару код Р. Кивића и компаније.

Г'. Риста Кисић је позната књижарска фирма у Мостару, која падаје п „Малу Библиотеку“. Госп. Р. Кисић је своје справе приказао у друштву чешких жена у Прагу, и у женском друштву у Београду. Домаћице ву се том приликом врло повољно изравиле о тим новим српским пзузима. Први примерци за продају биће израђени кроз најкраће време. Тада ће проналазак г. Кисића обићи сва паша српска главпија места и приказати нашим домаћима своје справе.

е упуштајући се у поједпности, хоћемо да до- на несемо о једној и другој справи оно, шт, је Ни <- : 5

није. Патентирана универзална машина „Маја." |

Са овим проналаском створена је машина, кбја је од необходне потребе свакој породици, као и 84 индустрије животних намирница, гостионице, еконо-

4