Žena

ВЕСНА 501

Влада као да и не мисли да предложи ову реформу са гледишта равноправности, него хоће да у олом назадном закону буде и једна напредна мисао, да буде нешто ново, женско право гласа. Само ће то право бити изведено у најужем обиму.

Но било ма како, види се и из овога, да женско право гласа све више излази на дневни ред.

Наследство жене у Русији.

Познато је, да што је нижа култура код једног народа; тим је жена јаче стешњена, а нарочито у наследном праву. И у Русији је била с почетка жена искључена из наследна права. Доцније је ипак осигурано неко наследство женскињу ако нема мушких наследника, а дотле ни то није имала. У новије време осигурао је закон удовици седми део, а ћери 14 део. Што се тиче покретности, има удовица још по старом византијском начелу четврти део Сад тек у најновије време проглашен је у Русији нов наследни закон, који се оснива на равноправности, Но не само да ће женска деца наследити родитеље у равној мери с браћом, него се то протеже и на наследство од ујака стричева, тетка и стрина. Овим је законом положај руске жене у многом поправљен.

Љутим пијаницама да се забрани брак.

У Лондону је био ово дана конгрес који се бавио поправљањем људске расе. Еугенитика је наука новијег порекла. Тражи узроке, који упливишу штетно или повољно на људску расу, па да се према томе удесе државни закони.

Председник томе конгресу био је Балфур, бившн министар-председник Енглеске. На томе конгресу утврђено је да половина болести лудила произлази од прекомерног пића алкохола, и то лудило у већини случајева прелази на потомство. Зато је конгрес изјавио жељу: да се законом забрани брак онима, који су „пијанице од заната.“

Било је речи и о другим занимљивим питањима али се о тим питањима само расправљало, а није донесен закључак. Ситне белешке о покрету женскиња. — У Шведској доњи дом сабора усвојио женско право гласа са 140, против 60 гласова. Али је горњи дом одбио