Žena

ВАБОЕБА 509

· ће се радо занимати тиме, а здравље ће им се снажити. Др. Отмар даје школској деци трипут недељно да праве лопте од сапунице.

Не треба децу плашити.

По природи деца нису плашљива, ми их сами навикавамо да се плаше. А то је криво васпитање. Треба забранити млађима, а и ми сами не треба да причамо деци о о страшним духовима и сличном. Децу прати и у сну оно што смо им причали, те се често трзају, премећу по кревету и кад-кад и цикну, те се пробуде. А кад их брижна мати пита шта им је, често јој одговоре, да је узрок оно, што им је она причала или чиме их је плашила. Тако се образују онда мале кукавице, који не смеју ни у мрак сами ни икуда без пратње, и постају нервозне, добијају лупање срца, главобољу и друго. Зато оставимо се плашења, које је штетно по здравље детиње.

Пресно месо је опасно, шкодљиво.

Не само због пантљикаре глисте, него и због јектике. И оно месо које није од јект 'чаве марве, може да пренесе јектику ако је у касапници било у додиру са јектичавим месом, или је заразу касапин својим рукама, ножем пренео, или се зарази са пода на којем беху клице јектике, бацили. Да је било јектичавих клица на површини иначе здравог меса, то су посматрали др. Линосије у Виши и др. Лемоан у Валдеграсу у Француској. Кад је месо само на површини заражено, отклони се опасност и шкодљивост, ако се месо прокува. Јести пресно месо увек је шкодљиво. У кујни се крај рђаве манипулације и непажње могу и друга јела заразити, која се пресна једу, а дођу у додир са таким зараженим пресним месом. Зато треба месо да је увек добро увијено и одељено од другог јестива, кад га са пијаце доносимо. Такво месо треба да одмах одвојимо. Добро је месо пре готовљења у врелој води опрати.

Вредност дисања кроз нос. Последњих година обраћена је јача пажња на дисање школске деце. При повременим прегледима наилазили су школски лекари на велики број деце, која дишу на уста или