Žena

РБРЕЗЕОБЕЈА. 548 ен паша КА 4 АИННИНН

„Љубитељи цвећа. Ако волете у собама цвеће, те цвећем пуните вазе, цвеће већ други дан увене. Можете цвећу продужити. свежину, ако га метнете у шећерну воду. У шећерној води држи се цвеће трипут тако дуго него у чистој води. Али вода мора да је јако ошећерисана. Код ружа 7—10%, код кризантема 15—17% код каранфила 10 до 15%. У шећерној води се пупољци брже развијају него у чистој води и цвет постаје већи. За белагоније, јорговане и крин није шећерна вода добра.

Како да тознамо да је драго камење, дијамантла, прави а пе лажањр Узмимо парче алуминијума и пробајмо њиме да шарамо по камену. Ако се потези ма најмање познају онда је камен лажан, јер на правом камену не остави за собом трага,

Простирачи од линолеума да остатј сиви, сјајнњ. Треба их сваки дан опрати чистом водом и онда избрисати, да буду сасвим суви. А сваке две три недеље треба их опрати са мешавином од пола воде пола млека. Најбоље је кад се перу сунђером. Сваке године избришу се воском од саћа раствореним у терпетин шпиритусу.

Муве да лако истерамо из собе ц кужиље. Узмемо у апотеци или дрогерији 15 грама бенцоетинктуре, 15 грама сирћетне киселине, 15 грама зејтина од каранфила, 300 грама колоњске воде, све то смешамо и добро затворимо у флаши. Од те течности успемо једну кашику на жеравицу и окадимо собу или кујну. За то време треба да су прозори отворени и све муве ће брзо излетети напоље.

Кисели краставци да не омекшају и не буду празним ивнутра. Може се предупредити тиме, кад сваки краставац пре него што га метеш у флашу за киселење, избодеш на неколико места иглом. Онда остају краставци до пролећа чврсти и укусни,

Кнедле од сира. Треба 7 дека масла 3—4 јајета, пола килограма кравског сира кроз сито протрвеног, 3 децилитра брашна, 3 децилитра гриса, 3 децилитра мрвице од земичака, мало соли. Све то добро промешати и оставити један до два сата да постоји. Онда на дасци правимо кнедле. Треба их у сланој води, кад почне да ври, пажљиво кувати 15 до