Žena

212 РЕ НОА

проветри своје лежиште, „већ сматра да је довољно ако ујутро мало отвори прозоре на спаваћој соби. Савест му се ни мало не буни што је постеља локривена разним простирачима и тако у себи садржала све оно што је преко ноћ примила. А нарочито на селу ове су прилике врло ружне и ако је тамо још лакше одржавати постељу у чистоћи но у вароши. Тамо су велике просторије и свака домаћица лако може да изнесе поњаве, губере и јастуке у двор и да их изложи темељном сунчању. Ма да се сунце и не види, да је иза облака, опет ће његови зраци благотворно утицати на загађену постељу, У варошима то већ теже иде и варошанин није у том срећном положају као сељак да може редовно сунчати и проветравати своју постељу. Зато која је год породица у стању, треба да има резервне кревете, и да их употреби за то време кад своју постељу подвргава темељном чишћењу и сунчању. ' „Народно Здравље".

Белешке из домазлука.

Вода против тега на ЛИМ. 75 грама боракса растопити у 80 грама ружине воде (има у свакој апотеци), и то помешано са 80 грама воде од поморанџиног цвета. Ову течност морамо у добро запушеним боцама држати и код употребе сипамо по вољи на сунђер и тиме пеге сваки дан 4—5 пута оперемо.

Кад од сунчаних зрака тоцрнимо то је врло здраво, али ипак не волимо да останемо преко целе године црни. Добро је срество ово: узмимо неколико великих краставаца, исецимо и оставимо да постоје неколико сати. Ону Воду оцедимо и у флаши кувамо у пари док се не прокува. Узмимо 50 грама тога сока, 25 грама глицерина, 5 капи бенцоетинктуре из апотекеи на врх ножа прашка од боракса. Кад то све смешамо, метемо ту маст у стакло и добро запушимо и оставимо до употребе. Гај крем је врло добар и за лице и за руке. Код свакидање употребе кожа буде мека, бела и не смежура се, узме се у величини лешника и лако се помаже лице и руке, За време краставаца може се већа количина направити, јер се дуго одржи свеже ако је на хладном месту држимо.

=>