Žena

542 ЋЕ Н А

Међутим буде ли с њим потпуно равноправна у свему, моћи ће га равумети и схватити, а в њим уједно ће моћи радити, остаје му верним пријатељем

ва увек, — п онда, каза цвет лепоте п младости увене. Не стоји такођер, као што то многи тврде, — да

би била равноправност жене гробом породице. Сасвим обратно!

Модерна жена мора се тада одупрети неправедном закону и дужна је извојштптп реформу закона о човечанству.

Закоп, који ставља у човечанству једног човека нижим од другога, такав вакон жена не може с миром признати и примити.

Данашња модерна жена ратује не само ва своју полптичку равноправност, као и против робовања у човечанству само за себе, него за цело поколење п будуће нараштаје.

Говори се, како су многе мајкс неуке. Али не треба бацити сву копвицу па сироте мајке, које се никада не усудише изаћи из своја четири уска вида, а немају никада прилике размпшљатп о свим тим стварима, а некмоли старатп се о болу п недостатку свога народа.

Такове спроте жене, које отупе бригом и радом, које у својој понпжености, у уском кругу породичном вегетпрају, а жали боже — таковпх је врло много а које су прави робовима људског расположења и дечјих тврдоглавости, такове се врло тешко ослобађају.

Не треба ве онда чудити, што деца видећи од оца сматрају матер као неком робињом, јер онп ву сами такав назор у живот донелп. Такова жена не зна и несхваћа, да према детету п према будућој генерацијп своју дужност не испуњава. Штавише она мисли, да све што ради, да је све то непогрешиво.

Ослободимо жене! Дајмо пм слободе, дозволимо им пступити из она четпр уска зида. Образујмо је друкчије

Пустпмо је нек се греје на сунцу знања пи науке. Јер само ће тако постати другом. И само ће