Žena

520 ЋЕ Н А

5. Да подстиче и потпомаже умерену шведску гимнастику, пригодна војна вежбања за све узрасте и оба пола ђака, као и што чешћа кретања по чистом ваздуху и дугачком простору.

6. Да просвећује народ јавним популарним предавањима из свих грана људскога знања и друштвених потреба.

Доцније се у пракси нешто од овога правца одржало, нешто изменило и нешто ново додало. Све се сводило на то, да се правац и рад мораху прилагођивати приликама, које су управљале, и материјалној страни друштва и одређивале сараднике за заиста тешко и озбиљно подухватање. Најзад данас задатак друштва уз горње гласи још и овим тачкама:

7. Да настојава и саветује: да свака савремена школска зграда има у себи и по једну довољно тространу дворницу за све школске свечаности и јавна предавања народу.

8. Да ради што више може, како би се у Бео-

граду што скорије подигао Народни Просветни ·

Дом, који би својом величанственошћу био достојан представник друштвенога имена и пригодан за све његове разноврсне хигијенско-просветне потребе.

9. Да ради што више може на тросвећивању, ваститању и обавештењу наших одраслиж сељанака, добрих матера и“ домаћица, а првенство на тотравци м заштити њиховога здравља у свима добима им триликама живота.

10. Друштво покреће и свој месечни стручни часопис Светлост.

Од 1905. године до данас друштво је у свима изложеним правцима деловало, па и данас делује. Кад јаче кад слабије, кад на нечиј позив, кад бев ичјег позива оно је разграњавало свој рад од последњег села до саме престонице, распростирући у свет внања, која до тада народ, као народ никад није чуо, појмове о њима никад није имао нити би икадо њима чуо. Нешто вокално, нешто инструментално,