Žena

ВЕНА 521

нешто фотографијом п цртежима, друштво му је усађивало у душу и мозак не само представе и појмове, него му је уливало чисто научне истине и представе и предочавало му очито рђаве последице од рђава и неравумна начина живљења, које је наш српски народ скров и скроз прожело. Ва постигнуће свога циља друштво је дало бесплатно народу преко 20.000 ком. различитих штампаних књига и књижица. Жеивом речи предавачи друштвени одржаше до 1. јануара 1912. године 822 предавања пред од прилике 54.000 слушалаца. Број предавача је око 58, а број слушалаца по предавању кретао се између 15 п 7100. Број места у којима су предавања држата износи 115. Изван Србије држана су предавања још у Сарајеву, на Косову Пољу и Босанској Градишки. Друштвених је чланова било у години 1911. свега, 682.

Може ли се са овим резултатом бити задовољан7

Вавири ли се у друштвени извештај, који се штампа сваке године, видеће се да је друштво за предавање имало предаваче ових професија: лекаре, инжињере, професоре, учитеље, свештенике, агрономе п најзад студенте университета. Према томе суп науке, које гореименована лица обрађују, популарним језиком предавана народу. Предавања су већином држана скуповима у школским учионицама пли кафанама пли у пољу. Гледало се да за себе слушају предавања мушки, засебно женски.

По насловима предавања јасно се виде п теме предавања и професије предавача. Ја именујем неколико таких наслова из друштвенога извештаја: ( тууберкулови пи алкожоливму; О заравним полним болестима и тредожранњ од њих; О онанији и полним болестима; О жхранњ и оделу; О пеговању џ чувању жена у другом стању ит. од. 0 грађењу сеоске куће; О грађењу пужника и сметлишта; 0 сеоским чесмама и бунарима; О баштитским татијама и т. д. О чоколади, кафи, тејовима ти мирисима; 0 мешењу хлеба; О фабрикацији стакла џи торцулана; О тотреби подизања школа ти т. д. О учитељским дужностима ва васпитање