Žena

524 КЕСЕ ВЕКА

масе издвојиле од сунца п образовале засебна тела, тако су цепањем чланова овога друштва ницала нова друштва и деловала свака за себе, али увев ва основу правац и рад обухваћен правцем и радом Друштва за Школску Хигијену и Народно Просвећивање. И као што је сунце остало средсреда свих одвојених тела у васиони, тако и ово друштво остаје праотац равличитих Лига 'Грезвености, Олимпијских Клубова итд. Ово бележимо за то: кад ово наше ситно и труло поколење буде изумрло, да културни историк Србије и њенога напредка зна, чија је у главном заслуга ва оволики културни прогрес српскога народа од 1905. године до данас и да међу искреним радницима, ва добро свога народа доктору Светозару Марковићу одреди једно од највиднијих места. Рабош правде још данас има да каже своју реч, те да се не самоу будућности него и данав у садашњости знамо: ко су истински синови и пријатељи српскога народа, а ко су недостојни његови спнови што му лажима засипају прах у очи. Према овоме нека се цени рад пи овога другога (Световара Марковића у Србији.

Ради људи, жена, девојака и деце, који би хтели да буду чланови овога друштва, напомињем да друштво има ове чланове:

а) помагаче, лица свих узраста којп дају годишње најмање 050 пара до 1 динара. Ова врста чланова може бити и ван Србије.

6) редовни, лица која у Србији плаћају одједанпут годишње 6 динара а ван Србије 10 динара. Спромашни Срби ван Србије плаћају као и редовни чланови у Србији и имају иста права.

в) утемељачи, лица, корпорације и установе, који друштву или његову органу Светлости прплаже еданпут за свагда 100 динара.

о) добротвор, лица, корпорације и установе, који приложе лруштву 250 до 500 динара једном за свагда.

д) велики добротвори, дају једном за свагда од 500 динара на више.

ПИ Пе. “знаш

2