Žena

ЖЕНА 525

ђ велики народни добротвори,; прилажу по 5000 динара једном за свагда.

е) велики добротвори за тодивање Народнога Просветног Лома прилажу од 5000—25000 динара.

Добротвора под е) до данас још није Српкиња родила.

Што се пак тиче Народнога Просветног Дома он прети да постане историјском ствари. По неразговетној замисли председника овога друштва, то треба да буде велика монументална, грађевина од преко 1,000.000 динара, на чијим ће пленовима два архитекта да кљуцкају бар годину дана. Иста грађевина треба да има декоративну велику дворницу ва свечаности и игранке, неколико осредњих дворница за предавања, трпезарије, гостионицу, бесплатне гостинске собе за чланове друштва изван Србије, читаонице новина, библиотеке, музеје п Бог те пита шта још. Спољашноћу треба да оличава величину, сконцентрисаност, бујност и непроломиву енергију.

Готов новац у друштвеној благајници за зидање · тога велелепнога дома износпо је 31. децембра 1911. године равно 1489,15 динара.

Као што се види, готовина за дом стоји у бесконачно дијаметралној пропорцији према замисли за његово остварење. Без ироније упшта ли се председник друштва: према досадашњем прилагању кад ће се достићи сума од 1,000 000 дин. за зидање поменутога дома, он ће лаконски одговорита:

— Нек се реше 1000 Срба да даду по 1000 дин. и дом ће се подићи. Али не мора ни тако да буде. Нека према своме стању и имању далу Никола Спасић, Лока Ћеловић, Пашић, Вајферт, Кремановићи, Јоца Главоња, Кака, Дунђерски ит. д., па је дом ту. А за то њихово пожртвовање друштво ће им поставити бронзане кипове у дому као знак захвалности. Само мало више воље.

Да. И ми велимо: само мало више воље.