Žena

(Слике из београдских болница.

Минуле борбе између Србије и Турске затражиле су великих жртава са обе стране. Није било потребно гледати јунаштво српске војске на бојном пољу. Ко је видео српске рањенике могао се уверити и о јунаштву оних, који су се борили на бојноме пољу. Српски рањеници, које гледасмо у београдској болници, подносили су своје тешке ране без крика и јаука, може се рећи с одушевљењем.

Не кажемо то ми, него су лекари казали, који дођоше из разних европских држава, да врше човечанску службу, како их је задивило много што-шта и како су управо изненађени. Изненадило их је, што српски рањеници веома лако преболевају ране. Тумаче, да је то стога, што су српски рањеници здраве непокварене крви и што је њихово душевно расположење повољно. Нити им беше жао тих рана, нити су се страшили смрти.

Страни лекари били су изненађени са колико су пожртвовања и сестринске љубави српске жене и девојке из свију кругова вршиле болничарску службу. Жене из најугледнијих кућа нису се устручавале никаквих послова и неговале су свакога рањеника као рођеног брата.

Страни лекари запазили су и то, да је Србија за овај крвави рат набавила не само најмодерније оружје, него и најмодерније потребе за рањенике, те ниучем није било оскудице. Запазили су и то, са колико су љубављу Српкиње са свију страна похитале, и од свег срца доносиле рањеницима понуде, рубље и друге потребе.

Наше слике, што долазе за овим, приказују рањенике, болничарке и разне сцене из болнице.