Žena

90 ВЕНА

У програмној музици, где хоћесмо да изнесемо какву одређену сптуацију плп расположај, нарочито се истиче тав. Мотив-водич (Ге!-тону). То је мотив који се често повавља и који слушаоца упозорава на опе драмске моменте, у којима је Тај мотпв постао п прво одјекнуо. Мотив водич се употребљава у операма, ораториумима, симфонијама. На важпост Мотиваводича највише је обратпо пажњу Рикард Вагнер — пако је мотива-водпча, било већ п у делима класичара.

О уметничким музичким облицима и уметничким врстама.

Мувичка дела делимо према томе, да ли су за певање или за инструменте, да ли ва један плм више гласова, даље их делимо према сврби и према карактеру свом ит. Д. Но од свих тих подела важнија је она. подела, која музичка дела дели по склопу унутарњем, односно по груписању оних дела, које су у мувичком делу. У том правцу разликујемо трп главна типа облика и то: 1. Облик песме, П. Облик ронда пи ТИ. Облик сонате. Не треба мислити, да је ова подела свака за себе музичка целина; ова се горња подела не односи на целину свих композиција, пего _само на поједине делове њене. Сваки део ма које композиције показаће један од горе поменутих облика. Горња три облика су уметнички облици и уметничке врсте.

Т. Облик песме има само једну главну тему, која, долавп у почетку и на крају песме. Средњи део више се разликује у шкали и роду шкало него у мелодијп. Колико је средњи део оштрије п самосталније испољен, зовемо га (10.

Тад иде главна тема у тоб-у (н. пр. 2. то -у) а трпо је написан у потом дуру (о Фиг-у), трпо тад називамо таоооге; а кад главна песма иде у дуРУ, н. пр. 4 диг-у, а трио је у истом тој-у (4 топ), онда трио павивамо пипоге. Често трпо остаје у постом дуру, у ком је главна тема. Ретко се пшше у доминанти, (у шкали која са 5 гласова пиже.) Обичан облик теме је А-В-А (А-главна тема, В-трио). Облик

песме не пекључује, да често буде п два трпа. У