Žena

ВА НБА 99

ПН

га је учинило човечанство, био је на сваки начин у томе, када су разна племена престала да се скитају с једног места на друго, и створила сталне насеобине, основала стална огњишта. 'Го је било онда, када је човек престао да живи као дивљи биволи.

А ко је имао највише користи од тога, да престане оно животињско скитање 2! Ко други, до ли жена. Она је у добу скитања морала да носи своју децу по пространим брдима и пустарама. Децу и оно мало прибора, без чега није могла бити ни онда. Та мушки су се само борили и носили оружје. И ко је имао највише користи од тога, да се створи стално огњиште, на коме ће жена моћи да носим доноси на свет децу и да их одгаја2 Ко други, до ли жена 2 То је била у првом реду њена корист, на то је највише наваљивала својим начином — она.

Ко је наваљивао и могао наваљивати да човек створи себи гњездо, да оснује породицу и парче домаће среће2 Ко други, до ли жена 2 Српски народ је дубоким својим погледом изрекао велику истину, кад је рекао: Не стоти кућа на земљи, него на жени.

И ко је створио и уплео песништво у бедан живот људски Ко је развијао љубав, која тако силно везује човека за жену и за породицу његовуг Ко други, до ли жена, која је тиме извојевала себи силан уплив и положај у кући и у породици. А око куће, око домаћег огњишта и породице окретао 05 свет“,

Извесно је дакле, да реформа брака стоји у вези са женским питањем, и слободоумне жене раде на тим реформама у разним правцима. Далеко би одвело оцртати овде те правце, и упуштати се у критику њихову. ја овде намеравам да изнесем укратко само оне реформе, које заступају оснивачи споменутог удружења, које се ствара у Угарској.

То становиште износи брак као друштвену и економску установу, која се оснива на слободној вољи човековој и жениној и хоће да се бори нарочито противу оних стега, којима је брак оковала римска црква. Главне реформе, о којима треба да буде речи, ове су: