Žena

112 __СЕуКИН

Мушкарци за жене.

У Енглеској, Угарској, Холандији, Шведској, Данској, Француској и Сједињеним Америчким Државама има пуно мушких удружења, која су поставила себи у задаћу да бране женска права. Та су удружења, приликом светског конгреса за женско право гласа склопили савез. Председник тога савеза је Џон Кокбурн, који је био министар-пред“ седник Јужне Аустралије, и који је пре 10 година највише радио на томе, да женскиње Јужне Аустралије добије право гласа. Он је крајем октобра месеца прошле године сазвао у Лондон први светски конгрес за женско право гласа, Мушкиње и женскиње заједно, изненадило је, да и Немачка и Аустро-Утарска нису биле заступљене на том конгресу.

Конгрес је одржао три седнице, а саветовања су била на енглеском језику. На дневном реду били су следећи предмети. 1.) Извештај појединих изасланика (изасланица) о стању и успесима женског права гласа.

Испоставило се, да су право гласа добиле жене до краја прошле године у Норвешкој, Финској, Исланду, Новом Селанду (Аустралија) и у 10 држава североамеричке уније; а испоставило се и то, да ће ускоро добити право гласа и женскиње у многим североевропским државама, у Данској, Шведској, Енглеској. Португалији и Угарској“)

Друга тачка дневног реда била је: Формално конституисање „Међународног мушког савеза за женско право гласа“, а да се одржи конгрес тога савеза 1913. год. јуна месеца у Будимпешти, у исто време, када ће тамо бити и конгрес женског, светског савеза за женско право гласа. То је усвојено. 3) Статути савеза. Изречено је: Једина цел овот савеза да се извојује право гласа женскињу. Члан савеза може бити свако мушко удружење које служи тој цели. (Годишња чланарина за свако удружење 25 франака). 4) Разне одлуке. Усвојено је 5 одлука Три најважније одлуке наглашавају, да ће увађање права гласа за женскиње много припомоћи, да се изједначи зарада и плата мушкиња и женскиња, да ће се усавршити расе и створити

ж) У Угарској је до душе министар-председник обећао, да ће се заузети, да женскиње у Угарској добије ма у најмањој мери право гласа, али је доцније одустао. Чак и опозиција није за сад за то. Пр. ур. „Жене“.