Žena

348 Ћ ЕН А

и познаника. Ту седпмо и разговарамо. Уз мангал, са распаљеним ћБумуром непрестано му стоји овећа маштрафа са врелом водом. Долави муштерија да купи бир, кајмак, плп тако што год, а момак, дрвени. шиљак, лажицу или нож, прво умочи у ону врелу воду, па са истим узима ствари, које се траже, мећући их на чисту белу хартију, прострту по тепвији од кантара или сану од теразија. У радњи се ништа не

узима рукама, што се купује за јело. — Руке су нечисте, јер се за свашта хватају, па није лепо истим загадити оно што се ва уста спрема, — рече ми, на,

питање мој пријатељ.

Газди се донесе ручак, све у чистим, калајисаним п одозго поклопљеним судовима. Нигде овде нема чанка или тањира без заклопца. — Пекарп носе хлеб те продају на једној великој и чистој давци. Ту су хлебови поређани један ув друго, те одозго покривени чистим чаршавом, Муштерије узимају само један хлеб, бев претурања, преобирања и превртања. — Тако је то овде. Па зато, што је то добро, желим да се и по другим крајевима. то што пре одомаћи на корист нашег народног здравља.

И зар да збиља немамо ни оног што већ од толиког времена постоји у бившој турској царевили. Тек. само у најређим случајевима налазиће те у неким великим трговинама неких наших великих вароши, да се продавци служе чистим машицама, а не рукама.

Б. Сретен Димић пише о здравственим приликама код Мухамеданаца ово: да видите шта ми се допало код њих, а шта не.

Ушли смо у Стару Србију, колевку старе српске државе. Тамо смо затекли браћу нашу, а поред њих п доста туђинаца, Турака, Турци, као освајачи ових земаља и као власници, завели ву свој начин живота, који се у многоме равликује од начина живота, хришћанских народа, али која је имао утицаја на њих. Њихов коран служи им као основа целокупном животу, па и здравственом. Мени се из њиховог живота допало ово:

1. Држање тела чисто. По верским прописима Мухамеданци се перу 8—5 пута дневно: руке, ноге