Žena

352 ВЕНА

—_ замијени изгубљене родитеље тужних сирочића, водећи стално рачуна, да ни у чему не оскудевају, да се лијепо владају, а они који су за школу, да школу тачно похађају.

Нарочиту је пажњу одбор ове године посветио СОпротишту и оно се је бројем сирочади знатно проширило. „Лањске смо године имали 86 сирочеди, а ове године 55, рачунајући у то и питомице Мис Ирбијеве.

Почетком ове школске године Задруга је укинула Мушки Интернат п замјенила га Женским Интернатом. Данас се у ЖЖенском Интернату налази 17 дјевојчица.

Као сваке тако и ове године Задруга је пома-

гала биједне и невољне, потиштене и понижене и врата свога дома отварала је у свако доба напуштенима. Оронуле старице добивале су редовне мјесечне потпоре, слабе и изнемогле похађане су и тако и новчаном потпором и лијепим и утјешљивим ријечима ублажавана им црна туга и очај. — Дом Задруге био је и ове године уточиште спротиње, у којима су се утирале суве сиротињске, а лијечиле ране биједе и невоље љуте.

Поред свих материјалних опћих неприлика и поред абнормалног стања, у коме смо ову годину провели, ипак се је лањески дефицит поред свега знатно редуцирао.

_ Овдје морам споменутп, да нас је у нашем раду " материјално потпомогло наше друштво „Просвјета“, која нам је у овој години за „ЂЊачку Трпеву“ дала 8500 круна субвенције. =

Налазим, да ће се многа од вас интересовати о оставштани пок. Мис Ирбијеве. О томе вас могу извијестити, да оставина још није судбено довршена и када ће се привести крају, то питање и нас буни. Но тјешити се можемо тиме, да ће се та ствар, сигурно, до почетка љета финализирати.

Одбор је ва вријеме свога дјеловања одржао до данас 28 сједница и конференција и на њима ријешио 240 питања. Осим тога одбор се је састајао сваког