Žena

356 ВЗ Е НА

Ивланд, Аустралија и тако редом, А кад отпочиње расправа, настаје изненађење. Ове жене политивирају, а при свем томе остају потпуно жене.

» »% »%

Међу чланицама конгреса превлађује енглески језик. Али се разбирају у великој мери и сви други језици великих и малих народа. У протестанској цркви било је богослужење, и на том богослужењу придиковала је госпођа Ана Шау, једна од 3.000 женских предикаторка што их има Америка. Она носи стално на глави свештеничку капу (барет. Својом је придиком постизала велики успех. Доказивала је, да у правој Христовој науци нема ни једне речи, која би наперена била противу жене. То је доказивала са згодним местима из светога писма. На крају је говорила, како је потребно да се и цркве развијају у савременом духу, јер ће иначе бити оборене од света, који иде напред, и мораће пропасти као све установе које су неспособне да се развијају, неспособне да воде рачуна о духу времена.

Конгрес је отворен у свечаној дворани земаљске мувичке академије. Сјајна дворана, у којој се искупило на 8.000 жена, изгледала је заносно. Конгрес је отворен музичком увертиром. Чланица народног поворишта Марија Јасаји, декламовала је на мађарском јевику, а Ержа Паулаји на енглеском јевику славопоје састављене ва ову свечану прилику. Министар просвете Бела Јанковић поздравио је конгрес на енглеском језику, и наравно као назадњак у навадном духу. Тешио је жене, да ако а нису још добиле политичка права, ипак служе напретку као матере васпитачице деце и т. д. Градски начелник Баруш повдравио је конгрес на француском језику. Чјестита човечанству што су жене унеле и своју енергију и свој рад на пољу напретка, и жели да, жене што пре добију и политичко право.

Другога дана конституисао се конгрес. Тога дана је Др. Алета Јакобс известила конгрес, да су и кинеске жене приступиле светском савезу жена, жале, што вбог њихових политичких прилика нису могле