Žena

ВЕНА 311

деде се чешће и доста и по мање меса а више мастим скроба и разног воћа која садржи много уља. Живи се одвојено од куће и домаћих послова, те је и мање бриге. Апетит се добија живљењем у чистој природи и лаким гимнастичким играма. Лаки спортови развијају у младости коштани и мишићни систем, а нарочито код женских утиче повољно на развитак бедара. На развијен коштани и мишићни систем дође и маснено ткиво, које испуни све рупице и покрије цело тело својим слојем, те се добија лепа пријатна и здрава дебљина; допадљива заокругљеност и блага мекост, која се највише истиче у грудима и карличном делу. Оваком женском телу није потребан лажан додатак у хаљинама, па да се изазове допадање.

После овог рата природа ће показати тежњу да се брзо накнади губитак у људству. Ново покољење треба да је једро и здраво. Здравље његово зависи у главном од здравља мајке. Здраве ће бити оне мајке, које храном постизавају допадљиву форму тела, а не оделом. После рата, неће бити штетне ове напомене.

Међународни конгрес за заштиту деце.

Да би се видело, о чему се брине данас озбиљан свет, „доносимо ову белешку:

Под заштитом белгијскога краља одржаће се у Брислу мес. јула ове год. Међународни Конгрес за заштиту деце с главним задатком, да се нађу путеви и начини за поправ_љање материјалног, интелектуалног и моралног стања деце. Рад конгреса биће подељен у два одбора. Први одбор бавиће се питањем о деци, која су морално напуштена, а други општом хигијеном деце. У првом одбору расправљаће се питања, како да се напуштена и одбачена деца законодавним путем заштите од моралног пропадања и како да се изведу на пут, а у другом одбору ова питања: |. о статистици дечјег умирања, 2. 0 поправљању хигијенских припика код деце, 3. о заштити деце ван родитељског дома и -4. о најподеснијим мерама за заштиту деце од алкохолних пића Осим тога, на овом конгресу изнеће се и питање о оснивању једног међународног и сталног одбора за заштиту деце, а у смислу оних одлука, какве се на овом првом конгресу донесу.