Žena

ЖЕНА 381

рецепту. Али ове напомене, неће ипак шкодити. А има пуно матера, које са материјалног гледишта могу да хране децу по вољи, али их оне хране погрешно или одвише. А од, правилне исхране зависи у највећој мери здравље детиње..

Лења одојчад на сиси.

Често се дешава, да су одојчад недовољно нахрањена. и ако сисају пет пути дневно. Многе матере то и не опазе,. а одмах би опазиле да им са децом није све у реду, чим би их редовно мериле, и при том узеле у рачун колико тежине добија одојче сваке недеље при редовним приликама.

Та такозвана лењост при сисању није управ лењост, него понека деца немају довољно вештине при сисању. Док се боље не извежбају треба их 6 па и 8 пута мећати на сису и одмах ће постајати тежа. Доцније се треба вратити. постепено опет на редован број.

Белешке из домазлука.

Ако је рубље три глачању тек мало отрљено,. тожутело, не трогорело, може се жута мрља отклонити, . ако то место одмах умочимо у кључалу воду и оставимо у тој води док се вода не охлади. То се понови неколико пута. и онда испере у млакој води.

Потрсја од гитса чисте се на овај начин: Добро се укува штирак да је густ и њиме се са четкицом намаже попрсје од гипса и затим мете на сунце да се осуши. Затим се штирак сам од себе сљушти са попреја и собом скине сву прашину ч трљавштину.

Емаљиранм судови чисте се најбоље овако: Узме се у апотеци за 10 филера сапуњавог камена (беНепзјејп) растопи се у великом лонцу воде, У ту воду мету се сви судови и кувају на појачој ватри пола сата. Онда се изваде из воде, орибају и исперу у млакој води. На овај. начин се могу и дрвене ствари чистити, те буду као снег бели.

Руке кад нетријалино миримиј на петролеум, лук и друго, и домаћица не може ма колико их прала да от-: клони тај мирис, нека узме мало самлевене слачице и њоме добро истре руке и сав непријатан мирис нестаће. На тај.