Žena

882 ВЕНА

прост начин се чисте и чиније и друго посуђе од непријатног мириса.

Мрље на рукама од разног воћа, скидају се успешно са љуском од истог воћа, кад се њоме истру. она места, која су умрљана.

Есенција од реведе. Узме се пуна шака одабраног резединог цвета и прелије се са 3/, литре вина. Остави се неколико сати да постоји, дода се још вина и шећера, добићемо добар и пријатан напитак.

Винско сирће од токвареног вина. Од мутног или ускислог вина може се добити добро винско сирће. Узме се колико вина толико и воде. На 10 литара тако помешаног вина и воде узме се пола килограма на малу парчад исечена црна хлеба, све то се мете у један суд, буренце или флашу (само не метални суд) и постави на сунце. Чешће се мора промућкати. После две недеље оцеди се сирће које се горе попне, а не талог и опет може усути пола вина са пола воде, или само воде, и за кратко време и од тога ће постати, опет добро винско сирће.

Како се трави скроб (штирак) од кромтира. Штедљива домаћица на селу прави сама за кућевну потребу себи скроб од кромпира. Кромпир се опере, ољушти на треници, ориба и према количини, маси тог истрвеног кромпира узме се петпута толико воде и све то кроз крпу протре и процеди. Талог који остане пропере се још неко„лико пута са водом и што остане талога, то је готов скроб. Ретко је коме познато, да она вода која се са талога оцеди кад је добро скувамо и охладимо може се као сапун за рубље употребити. Нарочито је та вода добра за бојадисане ствари, јер боја не избледи. Свилене ствари добију леп сјај и укруте се кад се перу у тој води, али се не смеду испирати у другој води. Може се свакој домаћици препоручити да тај начин прављења скроба опроба, јер је неће скупо стати та проба.

Добре кнедле од гриса. 8 дека масла добро измутиш и додати, једно по једно, 4 јајета, 12 дека фина гриса, мало соли, и 2—3 кашике воде. Тада се остави да постоји један сат и онда се помоћу брашна праве округле кнедлеи кувају у најмање три литре воде + — 1 сата, према величини кнедла. Кад су готове мету се у чинију и прелију са Ррелим маслом. Добре су уз свако јело.