Žena

#00 __ ВЕНА

Мокар кишобран остави се тако, да држаље дође доле, да би се вода с њега слила. Ако га оставимо обратно са држаљем горе, онда ће се вода ·задржати у борама ма"терије, према врху, и искрхаће се брзо

Свилене жаљине могу се лепо „окрпити“ ц без игле. Кад се свила подере па је концем и иглом крпимо то се види и ружно стоји. Него треба пукотину саставити и са налича прелепити енглеског фластера. Затим на лицу са топлим глачачем преглачити, а најпре прострти преко тога тила или финог папира.

Намештај и друге ствари од чињеног дрвета чисте се тајбоље кад се убришу са крпом коју умочимо у млеко. Затим се са парчетом коже добро истаре.

Политширане ствари најбоље се чисте са меашповином од једног дела зејтина и два дела чистог шпиритуса. Са тепелом од брикет угља врло се добро чисте судови од алуминиума. Крпунајпре насапунимо и онда умочимо у тај пепео и онда чистимо судове, Затим исперемо са млаком водом. Судови постану чисти као да су нови.

ж 4 ж

Опасна јела. У опасна јела иду гљиве и печурке. Ове тодине била је у Карловим Варима изложба гљива и печурака. Било је тамо хиљадама врста, а које нису биле у природи, налазиле су се тамо у бојадисаним сликама. Тамо су држали предавања о гљивама и печуркама, и продавали су књиге о познавању и готовљењу гљива и печурака.

Било би лакомислено покушати у малим белешкама, па и дугачким чланцима писати о појединим отровним врстама тих биљака, јер је тешко и из највећих књига, које говоре о томе, сигурно се поучити. То је велика наука. Али ћу рећи о томе неколико опазака, о којима држим да неће бити на одмет. У многим крајевима једе народ у великој мери гљиве и печурке, и многе су врсте доста хранљиве, и ако имају од прилике у себи око 9/10 процената воде. У опште се може казати, да у 100 грама гљива има толико беланчевине колико у 1000 грама меса. Осим тога има у гљивама разних соли, а и укус им је веома пријатан.

У опште се. може препоручити, да домаћица не треба да