Žena

62 бола НЕ НА

вина ове смесе помеша се са паприкашем а половином се паприкаш озго прелије и мете се у рерну док не порумени.

Колач. (Мсћбгођ. Узме се 1 кила фина брашна, за 4 филера квасца; брашно се просеје па се метне у вајндлу, у њој се у средини брашна направи рупа, у ту рупу успе се "„ литре млаког млека. Квасац се размрви у то млеко и чека се мало да се квасац раскисели у млеку. Кад је квасац одмекао, што бива за 3—5 минута, узме се варјача и замеси се или исто подмеси се квасац. Сада се метне на рерн да кисне. Да неби било место сувише топло, метне се Ђевђир, а на Ђевђир вајндла, да кроз рупе долази подједнако топлота до квасца. Од озго се покрије чистим салветом, држим да ће то довољно бити, јер док сеу кујни кува, држим да је толико свака кујна топла. Тако подмесен квасац) кисне добро У, сата; кад је ускисло, скине се «с рерна. метне се на сито и даље се поступа овако: узме се цело јаје, велико парче масти или масла, једна мала кашика соли и једна обична кашика ситног шећера. Ово све се замеси с млаким млеком ни јако тврдо а ни меко. Меси се толико дуго докле год се већ за вајндлу не лепи тесто, док она дакле не буде чиста; затим се тесто изручи на даску која је брашном посута и скружи се у јуфку, сада се вајидка добро намаже истопљеном масти или маслом, мете се у њу тесто и мете се да кисне 2 сата, где јеи пре кисло. Када су прошла ова два сата и када је тесто добро ускисло, поново се истресе на даску, која је брашном посута, тесто се раздели на 6 једнаких делова; сваки се

део 2—3 пута заокружи и по реду се оставља тако да се знаде, који смо први, скружили, који други и т. д. Сада се

тепсија намаже машћу или маслом, рука се не брише него се одмах растеже тесто. Овај први колач мете се баш у крај тепсије. Сад се исто тако размеси и зготови други колач и мете се уз други крај тепсије тако да је тепсија у средини празна, да тесто киснути може и даље развијати се. Сад тесто (колач) поново кисне у тепсији а сата, када је ускисло, меће се да се пече. Може се предходно озго намазати јајетом. Колач се пече | сат; ватра треба да је умерена и увек једнака. Кад је колач печен, па ако није намазан пре, оно сада печем и овако врућ намаже шећерном (слатком) водом те и овако добије лепу сјајну боју.

Ја сам овде хотимице мало оширнија била, но знајући,