Žena
8 Ра ВЕРЕ =
из грашка, ако га кувамо у мекој води, неће нам пропасти више беланчевине од 10%, а од хранљивих соли нећемо изгубити више од 19%,. Али ако тај исти грашак кувамо у тврдој води, онда ће нам пропасти преко 16% беланчевине, а преко 42%, хранљиве соли. Ако немамо при руци изворске мекане воде, онда треба у тврду бунарску воду додати соде бикарбоне.
У вариву, што га добијамо из мауна, има прилично целулоза (дрвенасте материје) и то смета нашем желудцу да извуче већу хранљивост, ван ако смо то суво вариво зготовили у форми каше. Још већу хранљивост можемо извући из тога варива, ако и ту кашу употребимо у форми чорбе. Али онда долази у ту кашу 70—90%, воде, и тада би нам требало и сувише чорбе да се њоме 34ситимо. Ипак је така чорба хранљивија од друге врсте чорбе. Што се тиче готовљења, треба код ове врсте варива имати на уму ово: То се вариво преставља увек у хладној води и никада у врелој. Варење је боље ако томе вариву додамо мало сирћета, али не за време кувања, него кад је јело већ готово.
За болесника сме се употребити ово вариво само у форми Кноровог брашна од пасуља и грашка.
Такво брашно, као што га продају у дућанима, губи нешто од беланчевине, јер му је љуска уклоњена, и помешана је са пшеничним брашном, али и такво брашно не може се сматрати као одвише добро, јер проузрокује прекомерно стварање гасова у желудцу и у цревима. И то брашно се преставља у хладној, а не у врелој води. а
А сада да пређемо на поједине врсте сувога варива.
Грашак.
Грашак (у грашку има 12%, воде, 26", беланчевине, 2, масти, 53%, угљених хидрата, 47, целулоза.) У грашку има од 1004 соли. 36% фос-
фора што је врло погодно, али има у тој солиим
сзребраникатан оваа
НА |
| | |