Žena

160 ВЕНА

Пасуљ.

(У пасуљу има 15%, воде, 25% беланчевине, 2%, масти, 48%, угљених хидрата, 87, целулоза.) Највише пасуља једу у Америци, нарочито са сланином, а тога једу у великој мери и у нашим крајевима. Др. Праусниц, а по њим и Кениг, тврде, да се хранљивост пасуља понајвише губи у нашем желудцу. јер смо видели да у пасуљу има међу сувим варивом највише целулоза (дрвенастих саставака). Те наш желудац не само што не употребљује из пасуља беланчевину у довољној мери, него не употреби 177/,%, угљених хидрата. По себи се разуме, да је и пасуљ у форми каше најхранљивији. јако густа чорба од пасуља, која се кроз сито протрља, веома је хранљива и врло пријатног укуса. Пасуљ у зрну пролази често кроз црево и жулудац у великој мери несварен као и сочиво. Но пасуљ у свакој форми јако је незгодан по томе, што нема ни једне друге хране која толико надима као пасуљ. Томе је узрок свакојако велика количина целулоза и сумпора, што га има у пасуљу. Све вариво, које је у маунима, има ту незгодну особину да надима, али ни једно тако као пасуљ. Код нервозних људи и код других који имају зато

наклоност, проузрокују та варива киселину, и пошто та сува варива и желудцу и цревима задају много посла и јаче распињу од сваке друге хране, то треба та варива забранити свима који пате од желудца и црева. Ту храну не треба да једу ни они који пате од склерозе у артеријама. Особе које се боје гојазности не треба да једу споменута варива у већој мери, а не треба да га једу ни они који пате од шећерне болести. По најновијим истраживањима Др. Лоранда он држи да би болесници који пате од шећера ипак могли да једу сува варива, али са љуском, јер из њих ће желудац извући много мање угљених хидрата. -

На крају крајева ипак су поменута варива најбоља биљна храна за здрава човека. За вегетари-

јанце је та храна управо најглавнија, јер само у

јајне.

5

с а аса Оена. 3

а