Žena

ЊЕНА 163

зеље младо и згодно зготовљено. Не треба заборавити да су добри конзерви бољи од рђавог свежег зеља. Код зелена пасуља, разне врсти кеља и репе, добро је конзервирати зеље сушењем и употребити га у оно време кад га иначе нема. Роткве и ротквице, зелена салата и краставци једу се пресни, али посољени и осим тога преливени зејтином и, сирћетом. Но треба имати на уму, да зејтин треба да продре у такву салату, али то је само онда могуће док у салати нема још ни воде ни сирћета. Зато треба кад се готови таква салата, прво усути зејтин и оставити да постоји, па тек кад се зејтин упије, онда се може додати сирће или сок од лимуна.

Пошто је питање о зељу по наше домаћице веома важно, то ћемо донети о томе стручњачко мишлење Др. Лоранда, које је довољно исцрпно и поучно.

МУДРЕ. ИЗРЕКЕ.

Најбољи друг, који нас занима, проводи, и никад нам не напакости, то је добра књига. Ж Најтеже су ране оне, које задаје наше срце нашој рођеној глави, или наша глава срцу. = Ко је у истини препреден, не жели да га други сма-

трају за препреденог. -

Онај није мудар, кога не исмевају будале.

= Многи пишу читаве књиге о поштењу, на хартији —

коју су украли. =

Ништа није пријатније, него сећати се прошлих незгода. : Пре но што осудиш човека, добро се распитај како су

га васпитали, ж

Магарац ипак има више пријатеља, од лисице.