Žena

184 А ВОЈА

таквом послу, које немају ни појма о хируршкој чистоћи, а која је баш у таквим пословима од највеће вредности, онда се лако зарази уво, што изазива загнојавање, које се тешко лечи и оставља ружне ожиљке. У деце, која нагињу скрофулози и туберкулози развијају се, у вези с раном на уву, често по целом телу ситни чирићи или пљуске, које цуре. Али најважније је то, да се и јектика може пробадањем ува накаламити. Нарочито, ако су обоци наслеђени од какве особе, која је умрла од јектике. Кад се баш хоће, да се и такав накит носи, онда бар нека се претходно најбрижљивије дезинфикује. По налажењу поменутог лекара, ово пробадање ува треба оставити боље за доба, када дете одрасте. Ова опажања из лекарске праксе нека упуте свакога на смотреност, да се не пробадају уши у деце од јектичавих родитеља“.

—- На сваки начин, било би време, кад би паметни родитељи престали већ једаред са дивљачким обичајем пробадања ушију. То само изазива после девојке и жене на утакмицу, која ће да понесе лепше и скупоценије минђуше.

иЈако млеко" матера.

На најновијем природњачком и лекарском конгресу у Бечу, било је речи и о исхрани одојчади. Известилац је износио, да је налазио одојчад у грозници, а није могао да нађе узрока. Оставио је дете да гладује 6 сати, и грознице нестаде. Кад је мати подојила дете, грозница се вратила. После се уверио, да је у млеку те матере. било скоро 10 процената шећера, што је јако необично. Но има примера, да је дете патило кад је мало шећера у материном млеку.

У току расправе превлађивало је мишљење, да је материно млеко обично онда сувише јако, кад мати не пије довољно воде. Чак се и код одраслих јавља грозница, када не пију довољно воде. — Професор Епштајн (из Беча) износи, да је све до скора било опште уверење у лекарским круговима, да је материно млеко боље по одојче од сваке друге хране. Сад се већ друкчије мисли. Може бити случајева, да дете и поред материна млека може да губи од тежине, па онда умре од глади. А у народу постоји од вајкада мишљење, да сувише јако, масно материно млеко шкоди детету. То је оправдано.