Žena

БЕНО КО Добра јела од јаја. С пролећа су јаја најбоље, хранљиво и омиљено јело, и могу често и у подне а нарочито у вече да замену јело од меса. Али да сејаја не доједу чим их увек једнако зготовимо, добро је кад унесемо у тај јеловник мало промене. Са таким јелима хоћу да упознам и читатељке „Жене“.

У издубљеном кромтпиру течена јаја. Готовљење је врло лако. Ољуште се велики формасти округли кромпири, издубе се толико, да има места за јаје. (Ако нису округли већ шиљасти, онда се једна страна мало сасече да могу равно да стоје.) Тако удешени кромпири умоче се за тренутак у врелу маст, поређају у тепсију и мету у рерн да се пеку. Кад су скоро печени, изручи се у сваки кромпир по једно јаје, мало осоли, поспе растопљеним маслом и тако заједно допече.

Јаја у скоруту, (врло снажно јело). Узме се јаја по потреби, скувају се тврдо, бело се исече на коцке, од жуманаца се трећина остави на страну а остало се измути са маслом, мало брашна и скорупом и соли. Мути се док постане густа маса. То се измеша са оним белим на коцке исеченим јајима. Узме се чинија која подноси ватру, добро се помаже маслом и у њу се саспе та маса. Жуманце што се оставило на страну, протре се кроз сито и поспе по маси у чинији и полије још растопљеним маслом. То се пече у рерну.

Јаја течена у колутовима од тржена леба. Округле колутове од леба испрже се у рерни, онда се издубе колико је место за једно јаје, те се поређају на омашћену тепсију. У сваки издубљени круг изручи се једно јаје, посоли, мете озго парче масла и ситно исецкано лишће од першуна и мете у рерн да се пече.

Јаја са растотљеним сиром. Швајцарски сир Ементалер или Гројер, изриба се на треници, мете у шерпењу са мало вина, першуна, ситно исецканог лука, и масла, те се донде меша на ватри док се сир сасвим не растопи. Онда се у то изруче толико јаја колико се хоће и доврши као кајгана кад се готови, гушће или бистрије. То се једе са прженим лебом.

Омлет од скорутпа. Врло се брзо готови, и врло је добар. Може се правити од колико се хоће јаја, саразмера