Žena

320

с

СОЕ РГ

је увек иста. Узмимо два жуманца добро размутимо са две кашике ситна шећера, две кашике скорупа, и напоследку са тврдом пеном од два јајета. У тавицу за омлет загрејемо кашику масла и кад је врело саспемо масу у тавицу и печемо. Ако се место шећера мету 3—4 коцке сахарина онда га могу јести и они који болују од шећерне болести.

Штаргле са тармезаном. Меко скуване шпаргле расеку се на двоје. Дубока порцуланска чинија добро се помаже са маслом. Мање лепа парчад шпаргле поређају се доле у чинију, поспу се рибаним пармезан сиром и ситно исецканом шунком. На то се поспе растопљеног масла, онда опет шпаргле, пармезан и шунка све до горе. Горе дођу најлепша парчад шпаргле коју поспемо финим мрвицама од кифле, на мрвице дође танка парчад пармезана и растопљеног масла. Преко свега тога прелије се још два децилитра мало осољеног скорупа и пече се 20—25 минута у врелој рерни. Горња парчад лармезана морају да се сасвим растопе а мрвице да буду реш.

Саго-кож. Треба 125 грама саго, + литре млека, ванилије, 50 грама масла, мало соли, 4 јаја, 30 грама бадема. — Саго се опари, оцеди, и у млеко које већ ври скува. Кад се охлади умути се у кох растопљено масло, жуманцад, шећер, самлевени бадем и најпосле тврдо утучена пена од беланаца. Та маса се успе у маслом намазану форму и пече се један сат у рерни. Кад је готов прелије се соком од воћа, или се уз кох сервира кувано воће.

Садржај 5. броја „Жене“.

Песма; Битка на Куманову. Од Мићуна М. Павићевића. — Скромност или Црна ружа. (Комедија у једноме чину, у прози.) Написао: Нико ЋЂ. Вучетић-Бокељски. — Мудре изреке. — Наше књижевне прилике пре сто година. јавно предавање проф. Андре Гавриловића. — Мудре изреке. О нашој исхрани. (По савременим начелима.) -— Неговање болесника на дому. — Разне белешке. — Белешке из здравља. — Белешке из домазлука.

Електрична штампарија дра Светозара Милетића у Новом Саду.