Žena

318 АЕ РА.

Свесоколски слет у Љубљани.

Старешинство словеначких соколских друштава погодило је колинску музичку капелу, да свира на трећем словенском свесоколском слету у Љубљани. Ова музичка капела важи као једна од најбољих у Чешкој. Словеначко женско: друштво приредиће-у време свесоколског слета у Љубљани изложбу, која ће приказати југословенску жену. Словеначко. планинско друштво даће соколима у својим домовима по планинама исте погодности, које уживају и друштвени чланови.

Мираз Арапкиње.

У Египту је створено тек недавно законодавно тело. У том сабору предложио је недавно један посланик, да се донесе закон, који забрањује девојкама брак, пре но што наврше 16-ту годину. И тамо је обичај да се девојке удају још у 12. и 13. години.

И иначе су у Египту врло необичне прилике. Тамо де војка не доноси мираза. Напротив њу мора младожења да купи. Он до душе и не познаје своју будућу жену, јер је купује штоно реч у џаку, њено је лице покривено пред њим фереџом. Он је узима на препоруку својих рођака. Данас више девојке нису скупе као пре. Некада су плаћали за њих читав чопор оваца и много камила, сад мора младожења да плати за невесту отприлике 500 круна, некада мало мање или мало више. Удовице су јефтиније.

Потчињен положај египатске жене у многоме је и отуда што је муж мора да купи. Међутим Арапин отац, уме тај пазар својим песничким језиком врло лепо да искити. Он каже, ако му који Европљанин што пребаци: Ја толико. волем моју кћер, и толико не могу бити без ње, да је само: по врло скупу цену могу дати од себе. А ви Европљани сигурно мрзите своје кћери и толико се трудите, да их се курталишете, да чак и новаца дајете онима, који хоће да вам их скину с врата. Ви треба да се стидите тога вашег бездушног обичаја. — Види се: Разне земље, разни обичаји. Негди мушки купују жену, негди жене њих.

Љубав и брак код папуа. У новим немачким насеобинама у Новеј Гвинеју, све

већма проучавају путници живот папуа, и пишу о њима за“ нимљиве ствари. И тамо продају жену (девојку), али је не