Žena

ВЕНА 5 ВИ

продаје отац, него материна браћа. Њихово гледиште је ово: Мати је родила дете, а не отац, и она би требала да располаже с њим. Али како жена не може вршити никакво право, то њено право прелази на њену браћу.

Тамо се муж са женом никада не појављује на улици, а кад му други дођу у кућу, било би срамота да сеи најмање осврће на своју жену. Ње као да нема тамо. Ничему се они нису толико чудили, као кад су видели Европљане, како пролазе са својим женама испод руке улицама, па се још смеју једно на друго. То им је изгледало страшно неморално. А већ пољубити жену јазно, (кад се опраштају) то прелази сваку границу неморала. Међутим код Папуа, није морал ни мало на високом ступњу. Њему је у четир ока и оно најгоре слободно и морално, само нек ништа не буде јавно.

Професор Лајхар прича, да су тамо разводи брака доста чести, Муж има права да отера жену, ако она не разуме добро кувати, па он због тога не може да пристојно угости своје госте. Развод брака је доста једноставан. Он пошље жену њеним родитељима, а добије свој новац натраг, што га је за њу платио. Деца остају оцу, а мати задржи одојче донде, докле га не одхрани.

Дете, које има какву телесну ману родитељи униште. Униште и девојку, ако су се надали мушкарцу. Кад се роде двојци, једно обично погине. То је — прекобројно. Само нека племена даду једног двојка у другу кућу. Не волу много деце, и што је год прекобројно то упропасте а да се због тог не стиде ни бога ни људи. Чисто би човек могао рећи: — Сасвим по Европски. Само је начин различан.

Белешке из здравља. УНутица код одојчади.

Жутица код одојчади тако је честа, да је једва можемо означити као болест, јер се она појављује скоро код три четврти деце.

Одједном се појави жутица на лицу и у очима, као кад. одрасле особе добију болест џигерице. Највидљивија је жута. боја на беломе у очима. Боја тела добије боју Индијанца. То је зато, што је боја тела код новорођеног детета црвен