Žena

НЕНА а

за то. Ни одмах после ручка. Дете треба да је одморно пре но што седа за рад. А најзгодније је да се прошета у све– жем зраку; најбоље у врту мало проигра.

У вече такође није згодно време за свршавање школских задаћа. Већ и зато не. што је дете увече увек већ по

себи уморно, а после није згодно да ради при уметничкој светлости,

Потребно је надзиравати дете кад учи, јер се дешава, да поред учења и израђивања задаћа ради и друге послове, који не спадају на ствар, па онда није никад готово.

Исто је тако потребно пружити детету згоду кад учи. Не може оно учити, нити писати задаће, када је око њега ларма, кад у побочној соби свирају. Дете се лако расеје, па треба да има мира. Ако тога нема требаће му много времена и неће свршити посао како треба. Најбоље је удесити учење да буде у једно и исто време дана. Кад се дете свикне, постаће му то навика.

Деца су данас јако преоптерећена у школи, и родитељи треба да пазе, да их са другим учењем не преоптерете још јаче, нарочито ако деца нису ванредно даровита.

Белешке из домазлука.

Месине се чисти од упљувака мувиног, кад се: истре са црним луком и потом убрише меком крпом.

Бела кожа, било да су рукавице, кутије, торбе и. друго, најбрже се чисте са гумом за радирање. _

Како се чувају Ћилими ва стетенице да се брво не тодеру. Под њих се подмете филц у истој ширини.

Бела вунена материја, хаљине, блузе; перу се бев сапуна на овај начин: Узме се фино истругане креде и са водом начини густа каша, та каша се разбистри са топлом водом и у тој води се ствари оперу и оставе да који сат у тој води. постоје. Креда извуче сву прљотину из материје. Затим се из неколико вода испере, да креда из материје сасвим изађе

Мидери се могу лако ч код куће тралим, и то на овај начин : Планжете и рибља кост извуку се из мидера, и мидер се опере у млакој сапуници, којој треба додати и неколико капи салмијак гајста. Код прања несме се јако трти.