Žena
А ЊЕ БРЕ
и не цедити већ изгњечити. У хладној води се само провлачи, опет изгњечи, исправи да је пруго и мете да се суши. Суво се трља да омекша, онда се мало пороља, глачати се несме. Планжета и рибља кост опет се увуку и мидер је готов и леп. Ако има на њему што да се покрпи,
то се учини пре прања.
ж ж ж
Овога пута доносимо јеловник за ручак из диететичног кувара Др. Дорнблија и жене му, у којем су тако састављена јела, да у њима има толико од разних састава која су потребна човеку дневно за живот
Супа од штаргле. Шпаргле се скувају у сланој води. Међутим се начини запрашка од кашике масти и кашике брашна, а налије се са водом у којој се шпаргле кувале. «Онда се умути једно жуманце са две кашике скорупа, те се са куваном шпарглом дода наливеној запрашци те се све заједно прокува.
Пржена келераба (ам стан) Келераба се ољушти, на колутове исече и у сланој води скува, да је мекана. У модлу се метну на дно неколико парчета масла на њега један ред келерабе, онда изрибана сира пармазана, опет масла и скорупа и тако редом док није модла пуна. Одозго дође повише сира и скорупа. Пече се у рерни пола сата.
Печено тиле. Пиле се лепо очисти, споља и изнутра добро опере. Онда се посоли и у шупљину мете џигерица и неколико листића першуна, преко груди (белог меса) обвије се танак слој сланине, прелије се са доста врелог масла и мете у рерн да се пече. Треба пазити да ватра није јака и нагла, јер онда пиле постане загасито, чисто црно, Треба да је лепо румено печено. То се постигне кад се пиле често прелива и окреће. Од величине пилета зависи колико му треба времена за пециво. Обично је за 20—30 минута печено. Једно 5 минута пре но што је сасвим готово, узме се 2—3 кашике скорупа умути са мало брашна и полије преко пилета, то му даје врло добар кус. ;
Омлета суфле. Тра жуманца размуте се са кашиком брашна и непрестано мутећи додаје се по мало шољица воде, мало соли, на врх ножа ситно исецкане коре од лимуна, једна кашичица сока од лимуна и напослетку тврда пена од 3 беланца. Осам дека масла растопе се у тавици, у