Žena

Ћ ЕН А 388

њу се успе цела маса и пече се на једној страни донде, док дољна страна не порумени а горња се стегне да нема на њој течности. Онда се омлет на пола пресавије, спусти са тавице на загрејану чинију, поспе се ситна шећера и по шећеру пређе неколико пута усијаним ножем.

Из наше обичне ку!не.

Пудинг од малина. 14 дека малине (кроз сито протрљати), 14 дека шећера, и 8 жуманаца добро се умуте и онда дода још и тврда пена од 8 беланаца. Та смеса се успе у чинију коју добро помажемс маслом и пече у рерни.

Колачт са јагодама. 10', дека масла размутити, к томе додати 14 дека брашна и 7 дека ољуштена и самлевена бадема — све то на дасци умесити. Тесто метути у форму за торту, пећи и кад је печено онда оставити да се расхлади. На излађено тесто поређају се јагоде колико хоћемо, а преко јагода дође заслађена тврда пена од 3 беланца. Затим се опет тури у рерн и допече пена док не порумени.

Колаћи са вмишњама. 14 дека ољуштена и самлевена бадема, исто толико шећера, 5 дека мрвица од кифле, једно цело јаје, 6 жуманаца, муте се пола сата све на једну страну. Напослетку се умути у ту смесу и тврда пена од пет беланаца. То се тесто успе у добро измазану тепсију. Одозгоре се поређају вишње тако, да у пола упадну у тесто и мете се у рерн да се пече.

Трешње у руму. Узму се лепе крупне трешње, изваде се коштице и прелију са винским сирћетом. После једног сата поређају се трешње без сирћета у једно стакло, ред трешања ред шећера. Одозго се мете пергаментпапир који у рум умочимо, стакло затворимо и оставимо на суво хладно место.

Сок од рибивли. Рибизле од петељке окрунити, разгњечити у стакло од краставаца метутии 6–8 дана држати · на сунцу. После тог времена сок филтрирати, и још једаред толико шпиновати шећера на ватри, 8—10 минути, кувати, Још врело у загрејане флаше сипати, запушити са црвеним воском запечатити и у подрум склонити.

Укуван сок од малина. Малине се процеде. Тако процеђени сок остави се неколико дана да постоји. За то време се на површини показује пена, коју треба полако и