Žena

14 ЖЕНА

— Ви, госпођо идите кући, или седите мирно на своје место, мешати се у расправу сад не можете. Молим господина државног тужиоца, да продужи оптужбу.

Господар Сима причаше даље и рече: — Државни тужилац говорио је даље као од беде. Није ме више чак ни нападао и брзо је завршио. Али замислите само, како сам прошао са мојим адвокатом. Дао | сам му "4000 круна, а обећао још 6000, ако ме осло- | боди, и мислио сам, он ће говорити бар до поноћи. | Та сад је било бар доказано, да ја нисам никоме извадио црева, него је бабица Стана Краварова одсекла , Пипики пупак, као што треба да буде, а моја жена га оставила, као свака уредна мати.

Сви су већ зинули, да чују, шта ће мој адвокат изговорити, а он није честито ни устао, па већ свршио и сео. Казао је само толико: Молим славни суд, да после онога, што се овде видело и доказало, ослободи мога штићеника. — Ето, то само рече, и ништа друго.

Суд ме је ослободио и после ми дозволио, да. могу у једној собици видети се са женом и разговарати се са мојим адвокатом. Кад сам га питао, зар у моју одбрану није имао више, него само неколико речи, он рече: Онако је било најбоље. Да сам исмевао суд, коме би могло бити горе, но оптуженоме.

— А госпођа Смиља 2 питам га» у |

— Ех, да су је само пустили, та би им већ ка _ зала. Али за једну обичну жену, доста је било и онолико.

После три месеца ослободила је и краљевска Тт бла господар-Симу. То беше коначно ослобођење, јеј _ државни тужилац задовољио се с другом пресудом.

А од оно доба, када су жандари доводили опт жене Србе у затвор, чула се међу заточеницима чес реч: — Што већ не остављају на миру сироте људе. Су гурно немају ни против њих друго, него какав = Пипикин пупак. ЊЕ