Žena

ЖЕНА 25

Личи на шалу, а није шала, . | ЗЛОГУЦИ И ПУНОНАДЕЖНИ.

— Обећали сте, чико, да ћемо разговарати о филозофији. — Изволи! Само не знам, са којег краја да почнемо. ;

— Та то је лако! Да видимо прво: Шта је филозофија >

— Филозофија је — мудровање.

— О чему, чико2 -

— Хм! Кад свршимо разговор, биће ми мило, ако и онда будеш сасвим начисто, шта је филозофија.

— Та ваљда није тако!

— Видећемо, дете! Неки су казали, филозофија је мудровање о оном, што је у свету најдубље и највише. Филозофија је наука о ономе, што је по мало с оне стране света. — Други су казали: филозофија је наука о ономе, што никада дознати нећемо.

"— То није јако утешно, чико.

— Данашњи филозофи представљају филозофију као велику квочку, која је искупила под собом све пи- | лиће, све науке. Али филозофија није излегла те пилиће, пилићи су излегли њу. И она не води пилиће, него ти пилићи воде њу. И она, филозофија, не иде напред, већ иде за пилићима, па прикупља и разглаба и сварује оно, што су сви ти пилићи ишчепркали. Зато и кажу: филозофија је наука свију наука. Ал' она сама не сме ништа ишчепркати, него мора жвакати само оно, што су науке ишчепркале, а доказале као истину.

— Па ипак, чико, са којим се питањима бави понајвише филозофија>

— Филозофија се бави понајвише са питањима, која се нехотице врзу по глави човеку. Та се питања тичу света и човека, и истражују циљ света и човека, Откуда свет и откуда човек и откуд оно много што постоји у свету У каквом смо ми сродству са светом м оним што је у свету Шта је узрок свега и крај