Žena

· ЖЕНА | 41

"Ружна дјевојка. (Проматрања у животу).

Ружна дјевојка има најбоље шанце и надмашује знатно своје лијепе сестре. Чак иако је охола и уображена, она услијед своје ружне вањштине не може никад да начини утисак на човјека. Она остаје неопажена у сваком друштву. Жене је воле, јер им није супарница, она, скривени цвијетак, добра је за за-

бављање, а није за флиртовање. — Али зато се ружне дјевојке удају много брже и боље, него лијепе. -

Пепељуга добије одмах свога Краљевића, а њене дивне сестре иду још увек с бала на бал имајући (до душе) играче, али не и просце. То је зато, што лијепа дјевојка одушеви људе, а ружна их задобије. Ова блиједа, природна, нељупка госпођица никад не изгледа да жели — брак! Она је скромна, стрпељива, без наде, не воли никад мужа. Господа су сигурна, да их оне не „хватају“ и зато јој прилазе. Младић воли у напријед дјевојку, и ништа од њега не тражи. Ал се радо забавља с њом — и из тога про"излази брак. — Најмудрији човјек на свијету казао је једанпут: Да човјек при избору жене, треба да се упита, да ли ће бити у стању, да се цијелог свог живота забавља са својом. женом. Све друго је споредна ствар, само кад жена забавља свога мужа.

Лијепа дјевојка, ма колико безазлена, изгледа увијек као — удавача. А то плаци људе. Они су опрезни према лијепој а брзо се пријатеље са нежнима, лијепа сједи на свом мјесту, а све њене дражи вичу, маме и обећавају: „ожени се са мном и све је твоје“. — Али човјек зна, да се лијепа, фина кожа набере, да прса | падну, да се поносна облост рамена обложи машћу, да иза љепоте стоји — пролазност. — Лијепа дјевојка може само постати ружна, а ружна може се само пољепшати. Брак може да изравна и обоји кожу, материнство може дати пуноћу коштаним формама, љубав, срећа и муж могу да изврше чудо и паткице (опростите изразу, а ја сам искрен!) лабудово крило.