Žena

ЖЕНА 55

свега — нега. Хоће ли наша нова држава бити у стању, да створи свима болеснима потребне услове да оздраве»!

Јасно је, да смо запали у погледу здравља у веома тежак положај. Треба сваки појединац да учини све што може/да сачува здравље и да не узима олако оне установе, које треба стварати. | Умирање мале деце превршило је сваку меру. У неким крајевима Угарске н. пр. у великим равницама, па и код нас ни свако треће новорођенче не доживи ни прву годину. Има и наше кривице, али су тешке кривице и у приликама, које појединац променути не може, већ само добре законске нзмене.

Поврх свега иас тамани у највећој мери отрована крв, која је производ блудног живота. Тешко је веровати, али је истина, да данас после четпригодишњег рата има отприлике 4 милијона венеричвих болесника у Угарској и Хрватској и Славонији. Било је тога и пре рата у јакој мери, јер је читав наш живот пошао куда не треба. Из бракова оваквих болесника рађа се болестан пород, рађају блесави, луде и злочинци, и половина тога порода умире пре но што наврши десету годину.

Овакве прилике тешко је назвати живот, него би их пре могли назвати умирање. Наша „ће држава вероватно почети по шведском начину градити скровишта за такву депу, а тим лечилиштима биће на руци јодска и бромска кисела вода. Но _ хоћемо ла бита у стању и брзом времену подиви поред свег другог потребнога и довољни број дечјих лечилиштар И онда настаје питање: Је ли довољао лечити само болесну децу, или треба преобразити цело друштво, да се овакова болесна деца не рађају 2!

Наравно, да постигнемо оно право, требало би темељно, коренито променути сав наш друштвени живот. Неко је згодно казао: „У сваком човеку станује живот-од сто година“. Само је потребно додати: У сваком паметном човеку.

Не жедим тровати ичије добро расположење. Али је потребно нагласити, да болесни људи и народи не могу створити много бола Зато наше здравствено питање треба узети најозбиљније, много озбиљније но до сад. Држава као држава треба да предњачи, али она не може све. Утешно је, што је у држави Срба, Хрвата и Словенаца створено минастарство за народно здравље. Али без помоћи свију нас неће