Žena

МИ авг 2

Божићњи медени колачи. У једну шерпењу метнемопола килограма брашна (може и црно бити), преко брашна прелијемо пола литре ладне црне каве и добро измешамо.. Онда к томе дометнемо мало истуцана цимета, карамфилића, једну велику кашику масти и два цела јајета. Ако имамо. мало сувих шљива, и њих ситно исечене метнемо унутра, даље мало сува грожђа (из дућана), мало бадема или ораја, једну чашицу рума или ликера. Све то добро измесимо и напослетку метнемо пола паклице прашка за пециво, и лагано печемо у измазаној тепсији маслом. Изхлађено тесто најбоље: је сутра дан сећи у колутове. То се тесто врло дуго држи.

Белешке из домазлука.

Како тврд хлебац да омекшамо. Под данашњим приликама не меси се сваки дан хлебац;и он отврдне када га шаљемо, јер поште споро иду. Ако је хлебац почео већ плеснивити, не можемо му помоћи, јер је шкодљив по здравље. Ако је хлебац само тврд, онда треба цео хлебац умочити у воду,. али не дуго, него само један тренутак. Затим метнемо хлебац. на тепсију, па у топло огњиште, Тамо остаје дотле, док се не осуши, (док не осећамо на хлебу влагу.) Кад се хлебац расхлади,

прија нам као новопечени хлебац. — На тај начин могу се

поправити и отврдле земичке и кифле.

Како да чувамо хамбарове и житнице ол мишева. Најтврђи бедем противу мишева је џбуње од боровице (смреке, вење, клеке). Над житом метнемо џбуње боровице отприлике 60 центиметара високо, а око житнице наслажемо џбуње у ширини од 30 центиметара. Једном речју треба хамбарове: 4 житнице оградити са грањем смреке, вење, да мишеви не могу унутра. Ово се средство показало врло добро против мишева. Мишеви излазе од времена на време и враћају се. | Они лакше изађу, јер их мори жеђ, али се тешко врате.

" Они се уплету у бодље а кад покушају да разгризу бодље

ударају у друго бодље очима, носом и враћају се натраг. Кад су житнице и хамбари пуни, треба одмах осигурати хамбаре и стаје.

Како се бензином уклањају масне мрље. Многи не постигну успех, јер раде наопако. Они намажу материју бен-