Žena

228 ЖЕНА

архијереји, направили од Христа много мањег но што је био. — А зашто су Краљевића Марка његови потомци направили већег. -

— Зато, јер су бајку о Краљевићу Марку стварали велики песници и јунаци, а бајку о Христу стварали често стари, раслабљени јеремонаси, који су били и кукавице. Треба само из ближе проучити како је постао нови завет.

____ Па молим вас, чико, бар нешто о томе.

— Говорили смо о томе, да Христос није написав ни речи. А и његови апостоли тешко. То су били рибари и прости људи. Евангеља су могли писати само јако учени људи онога времена. Учен и филозоф међу њима био је само један, апостол Павле. Али тај није. познавао Христа. Он је после смрти Христове ступио међу његове ученике.

— Али је тај апостол Павле много радио, чико. · Често га читају у цркви.

— Да! Из његових писама види се најбоље како је изгледало после Христа. Народ је био у бедии очекивао спаса. И веровао, да ће Христос доћи на земљу и основати царство. Апостол Павле писао је општинама и Хришћанима да буду стрпљиви, јер. _ Христово царство неће доћи тако брзо.

— Дакле су се, чико, Христу надали они, који беху несретни.

— Из писама апостола Павла види се, да су први Хришћани живели у заједници и сиротињи. Али су се те општине разбиле. Економске и друштвене прилике оног времена биле су далеко од тога, да су људи могли заједно радити и заједно живети. То није могао цео народ, него само појединци. Доцније су трагови тог заједничког живота остали само у пустињачком, калуђерском животу.

— Дакле ту је почетак, чико.

— Јесте! Христос је живео, као што је пропо-

ведао. Једно говорити, друго радити, то му је било

фарисејство. Сви одушевљени мудраци старога доба радили су онако како су говорили. Говети телу, било

•г