Žena

ЖЕНА 237 новом радикалном програму онај захтев: Све народне установе, и школа па црква треба да служе потребама и користима народног живота. Што томе не служи треба исправити, иначе нема права на опстанак. Разумеш ли то. -

_ — Хвала, разумем, чико! Не треба заглупљивати народ. Треба причати народу што је Христово и право свето.

— Јесте! И радити с народом заједно на томе, да се држи тога. То мора бити задапа велике српске

Цркве ! |

УКене и народно здравље.

Госпођо !

Обећао сам вам, да ћу вам за ваш цењени лист написати чланак о здрављу. |

Када сам узео перо у рукеи почео мислити о чем да пишем, дође ми млада жена са мужем, да продуже лечење, које су неко време прекинули били.

_ Била је то дивна сељанка какву може само Срп-

киња планинка родити а ни њен „војно“ није био неприличнији од своје младе љубе, коју је тек пре неколико месеци одвео пред олтар.

Чим су у собу крочили почели су се извињавати т. |. почела је млада да се извињава, што се нису владали по мојој наредби и нису дошли, као што сам наредио пре осам дана, него тек сад. _ Дане дуљим причање, признала ми је, да су хтели да прекину лечење, јер им је једна искусна жена, дала лек да пију и обећала им да ће од тог лека (рен у пиву) за најкраће време очистити крв и биће као

д мајке рођени. -

Седео сам и слушао и не одговоривши ни речи списах натпис овога чланка. Нашао сам тему. Тему сам, као што видите, лако нашао, али о тој теми није ако писати, јер је то тема и шаљива и трагично збиљна.