Žena

ЖЕНА 589

развитка ума његовог. Зато прво. долази фетишиза вера у духове, затим богословско схватање, вера А једног бога, а затим долази позитивна вера. '

Развитак човечанства подлежи исто таквим 3аконима, као што подлежи законима камен кад пада на земљу. Наука сваког доба је у вези са нашим животом, са друштвеним развитком и условима за опстанак. Наши филозофски назори нису дело појединца, него појаве друштва које избијају у појединцу.

Та начела навела су Конта на мисао, да треба створити нову науку, која се бави не са човеком, него човековим друштвом. Треба једаред раскрстити са оним старим назорима, да човек ради по божијој промисли или по својој вољи. Он ради по извесним законима, који га приморавају да тако ради.

Појединац само што постоји. Тако је ипородица јединица. Али једино друштво човеково, човекова заједница има права да буде предмет науке. Појединце треба по могућности испуштати из рачуна. Конт истиче, да су три главна узрока изазивала развптак, напредак друштва: Осећај оскудице (у храни и другом) смрт и нагло умножавање.

Напредак изазива несугласицу између млађих старијих. И да нема смрти, шта би било. Да нам је живот много краћи, било би опет зло, не бисмо били у стању ништа свршити. Живот нам је таман толико дуг, колико је најбоље, да можемо напред. Где се народ раније жени, где нараштаји брже долазе једно за другим, тамо је борба јача, живот бујнији, зато су ратари најдемократскији.

Кад је човек почео-да обожава своје домаће П гове, ти су га богови везивали за земљу на којој | живио, и он је и тиме постајао сталнији на а груди.

Није главно по науку, колико су тачна сва излагања Контова, главно је што је припомогао стварању друштвене науке, која је данас од огромног значаја по развитак човечанства. |

У филозофији заступа Конт позитивизам. Само