Žena

а ла зе иза јан ни

Социјалне раденице нису добротворне даме, него | изображене силе, које својим радом званично дужност врше. На стотину интелигентних жена енглеских и | америчких у овом одбору добротворном — не само дапосленост, него такођер и егзистенцију налазе. Запитаће неко, шта»„управо раде те социјалне раденице.

Задатак социјалних раденица је тај, да траже и | испитују случајеве беде, где је потребно, пружају

годну помоћ. Траже запуштену и болесну децу, 60лесне и за рад неспособне људе намештају у згодне заводе; даље саветују у избору позива, беспосленима налазе рад итд.

Такове установе енглеске и америчке не остављају. старе жене и децу на улици умирати од глади и да станују у нечистим становима, него шаљу своје соци- _ јалне раденице међу народ, да за времена дознају за. такове жалосне случајеве а не тек онда, — када сироте жртве беде умру. |

_ Досадашња брига социјална у нас'— уколко се

Може рећи да је.била — недовољна Пе У Наиме у већим градовима, где се нагомилавају

болести, беде, много лакоумности а притом не забо-

равити на грозне њихове последице, 5

Зато је прека потреба, да се наше жене и девојке образују за овај социјални рад. Јер ми потребујемо Много такових социјалних раденица, које ће брижно водити бригу о деци, 9д напуштеним девојкама, болесним људима и о напуштеним породицама. Зато обра“. | зујмо жене и девојке у том социјалном одбору, да могу својој држави социјалном службом помоћи док мужеви врше дужност војничку. Ето, то би био главан задатак тих социјалних раденица. А сад да пређемо на сам програм феријалног курса.

Прво свеопшти део: брига породична, хигијена тела. Друго — специјални део: брига о детету, испитивање о напуштеној деци у фамилијама, 0 злочинству. |

Услови примања : примају се жене између 20—30' тодина са наобразбом високошколском, свршене учи