Žena

ЖЕНА - 559

Хигијена као наставни предмет.

| Петогодишњим ратом смо постигли наше поли· -тичко ослобођење. Но задаћу још нисмо довршили. Имамо ми још једно ослобођење да дочекамо. То је ослобођење од свих оних моралних и физичких сметња, које коче напредак нашем народу да може ићи путем КУМА и цивилизације. Од тих сметња не може се гедан народ никад коначно ослободити. Вечита је борба са тим сметњама, јер сметње ка напретку су силне, непрестано искрсавају као неисцрпна непријатељска војска.

Од свих сметња, које нам не даду напред, је највећа та, што нам народ није — здрав. За то је баш питање народног здравља најважније од свих питања, која треба ставити на дневни ред.

И пре рата је било то питање важно. Оно је било на дневном реду већ зато, што смо врло много стотина година били под турском управом. А турски режим је свагда гурао Србина у пропаст.

Србија се пре стотину година ослободила од Турске, али ни за тих сто година није могла излечити свет од сифилиса, а сифилисом су били заражени читави окрузи.

Босна и Херцеговина су, по речма лекарским, заражене сифилисом као какав велики град. А шта тек мора бити у Старој Србији и Маћедонији, где су до 1912. године још увек владали Турциг Па овде код нас и у Хрватској и Славонији колико живота коси туберкулоза 2

Од тих болести, а не због старости су и пре рата умирали код нас на хиљаде.

То је оно, што су нам лекари могли казати у цифрама. Али колико су се адравствен не прилике погоршале за време овог страшног рата, о томе још нису кадри лекари рећи све.

У овом рату су се измешали људи са свих пет континената. Може се мислити, колико су услед тога _ крвне болести морале отети маха у нашем животу! _ Лекари су и досад казали, да је болести много и да