Žena

ЖЕНА 569

Кад болетник дође к себи, треба му дати чашу воде, или ракијску чашицу коњака, или шампањца или неколико капљица сумпорног етера на шећеру.

У тешким случајевима треба Ке осим поменутих средстава, поливање тела хладном водом, трљање леђа, р руку И ногу оштром четком, а осим тога кристир, у коме има сирћета, Ако повраћање живота иде лагано, треба се обратити лекару.

Белешке о кувању.

Добра лимунова есенција. Од 6 лимунова кора се остру-_

же на шећеру, сок из њих исцеди. 5—6 дека шећера скувамо у сируп и у њега се успе исцеђени сок и истрвена кора од лимуна. Кад се мало исхлади, процеди се кроз фино, кончано сито и пуни у флаше. Флаше се добро запуше и метну у пољ друм у песак. Код употребе, доста је једна кашика те лиму_нове есе енције на ', литре воде, да се направи врло добра лимунада. у б Рускаво тесто. Узмемо 10 дека чисте масти, 16 дека шна, 1 јаје, 4 деке шећера, сок од једног лимуна, мало ваниЛије, цимета и прашка за пециво; све заједно добро умесити

и оставити да постоји до сутрадан. Други дан се развије и.

колутови издубе. Половина тих колутова се још у више кругова издуби. Онда се цели колутови помажу пекмезом, пореу 6 се на тепсију и пеку.

Омнтно тесто. '/2 килограма шећера, ' = килограма самле"вених ораја, мала кашичица ситна цимета, исто толико утуцана каранфилића, добро се смеси и помеша са толико беланаца, колико треба, а тесто треба развити доста танко. Од тог теста се секу трокути, четворокути (по вољи) и суше се у топлом рерну. Онда се узме ситна шећера и једно беланце и

мути се најмање четврт сата. Тиме се оквасе већ готови ко-

лачи и мету у рерну да се неколико минута суше. Перена. килограма брашна, !» литре млаке воде, соли и 2 деке квасца, замеси се у лепо тесто и остави на топлом месту да кисне. Кад је- ускисло, метне се на даску и прави ореце, како велике хоћемо. У велику шерпењу успе се до половине воде и кад вода ври, мете се у њу онолико переца,