Žena

МУНИ ИМ И УК

ЖЕНА 571 мирисе; он посиса влагу, којој места нема, и врло је добар за гашење ватре. Кад куварица нагло повуче с ватре тесто, омлету или печено месо или иначе проспе маст на гвоздено огњиште, треба да изручи лонац белога песка, који јој треба да је увек при руци, па запаљена маст се одмах угаси. Па не само то, него бели песак упије брзо сву маст и угуши смрад. Ако се проспе и запали петролеумска лампа, и та се ватра најпре угаси белим песком, лакше и сигурније но кад се простру над ватром покривачи, који често проузрокују

„промају. Тај песак можемо најбоље употребити за све лонце,

нарочито масне. Ножеве, виљушке, кашике, што су долазиле у додир са рибама, црним луком, сирћетом, треба метнути у суд који је пун влажнога песка, тај ће их најпре очистити свега па и непријатног мириса. И дрвене судове треба прати песком, који одузима сваки непријатни мирис. Топлом водом треба заливати биље, ако је бо-

лесно и пола суво. То нарочито важи за биље што јеу

затвореном простору. Ђубре од голубова је одлично за ђубрење. ПвЕЋА што је по собама. То се ђубре употребљује у маломе, а треба

_ га пре употребе наквасити водом.

Чувајмо се болесних кромпира. Око пролећа клијају кромпири у подрумима и том приликом развија се у кромпиру отров „соланин“. Треба знати, да проклијали кромпири имају пет пута толико соланина у себи као други, а то је већ опасно.

Највећи део отрова налази сеу клицама од кромпира, кад кромпир почне да клија. Клице треба пре кувања најпажљивије отклонити, уопште не треба кромпир који је већ проклијао кувати пре, но што га ољуштимо.

још опаснији од соланина су они мали Сали ри што у подруму на неприродан начин израсту на оном великом. Те кромпириће треба бацити и не смемо их нипошто употребити.

Кромпири, који су збрчкани или јако мекани, болесни

. Они имају под љуском три четири пута толико отровног соланина, но други. Тај отров је под љуском. М ако већ употребљујемо збрчкане и мекане кромпире, треба их врло

__дебело љуштити. Соланина имају у великој мери и они кром-

пири, који показују црне мрље а од тих мрља иду унутра жућкасте пруге. Све те пруге треба уклонити, јер ту има гљива.