Žena

606 ЖЕНА

Личи на шалу, а није шала. ОНО ШТО ЈЕ У ЛЕПОТИ ВЕЧНО.

Шта је лепо 2

Лепо је свакоме оно, што му се допада. Али се "некоме допада поп, неком попадија, неком ковачева ћерка. Не допада нам се увек исто и не допада нам се у једнакој мери.

Али ако је тако, онда нема општега калупа за лепо; онда није могуће стрпати лепо у неко опште правило, донети о лепоме закон. Па вреди ли говорити о лепоме, кад нам није свима једно и исто лепо. За сузу сви кажемо да је суза, за ружу да је ружа, за осмех да је осмех, само за лепо не кажемо сви да је лепо. Како ћемо наћи опште правило, када је некоме нешто јако лепо, другоме је мање лепо, а трећем није никако, лепо.

Нисмо сви једнаки. Већ се по телу толико раз"ликујемо, да по тој разлици зовемо један другога по имену. Осим тога има сваки „своју главу“. И има своје живце и друкчије је васпитан и друкчији су му доживљаји. Онај „танке крви“ ведрији је, све му је светло. Онај гушће крви је мрзовољан и њему је све тавно. Ко ће ту да нам пропише, шта нам се мора · допасти 2!

Наука о лепоме и не жели икоме прописивати шта му се мора допасти. Она неће у томе погледу никога да сили, а и кад бих хтела, не би могла. Ипак зато естетика, наука о лепоме хоће да уђе у траг лепоме и да изнесе општа правила о оном шта нам "се допада.

Па да видите то може бити. Јер иако сеу доста чему разликујемо, много је крупније оно, што нас изједначује. На разним крајевима земље људи су разни. _ Али их ипак рачунамо као људе и у стању смо их разликовати све, од свију других предмета на земљи. Човеково тело па и душа, ум, једнаког су кова, наш живот тече по истим законима. Зато крај свих разлика у појединостима, треба и мора бити неких глав-