Žena

620 ЖЕНА

у јединствену државу тих трију делова једнога и истога народа, а под скиптром династије Карађорђевића, има се према одлуци Краљевске Владе и ове године и у будуће прославити као

државни празник, онако исто као и Петров дан (дан рођења ·

Његова Величанства Краља Петра !. и Видов дан, дан помена погинулих бораца за веру и отаџбину). Тог дана у свим црквама и богомољама свих вера у целом краљевству служиће се свечана служба Божја са уобичајеним церемонијама и војничком парадом где има војске.

Седамнаести децембар државни празник. Седамнаести децембар је рођендан Његовог Височанства Наследника Престола Регента Александра. Тога дана има се у свима црквама, џамијама и другим богомољама одржати служба Божја са свечаним молитвама за дуг и срећан живот Његовог Краљевског Височанства. ;

Белешке о кувању.

Фини куглоф. Пола килограма масла, пола килограма цећера и 9 жуманаца умуте се добро. Утре се још унутра од пола лимуна коре. Затим се дода тврда пена од свих девет беланаца, и кашика по кашику пола килограма брашна. Напослетку 25 дека крупна сува грожђа, у добро помазаној форми за куглоф, пече се тесто 1 до. 1!» сата на умереној ватри.

Госпођа Олга Штурм-Бајићева била је тако добра да нам уступи неколико изврсних грчких рецепта, које је из Атине донела:

Колачи атински. Умутити 6 јаја са 6 кашика шећера. Кад је умућено, онда додати 6 кашика брашна, 2 штангле шоколаде, мало бадема, сува грожђа и ушећереног воћа по укусу. То метнути у дугачку узану форму и пећи. Сече се на режњеве.

Кулураки. 12 оке брашна, 150 др. шећера, 100 др. „коњака, 100 др. мастике, 50 др. бела вина, 1 кашикица соде бикарбоне, 100 др. зејтина. Све заједно помешати осим брашна, и добро мутити. Онда долази брашно и добро се изради. Кад је готово, онда се праве мале переце. Ма их какве величине правили, двоструке ће бити, кад буду печене. :

Бујадес. Опери и исеци на парчад рибу. Узми 1 литру воде, 1 чашу бела вина, 2 главице црна лука, 1 патлиџан ра-