Žena

А

· Наше лоше здравствено стање.)

Поштовани слушаоци!

Као што вам је познато, поштов. слушаоци, има томе десетак и више година како се у овим нашим крајевима развио извесан покрет на пољу народног здравља.

Наше новине, наша удружења и појединци почеше све то чешће писати и говорити о народном здрављу.

Ово није било случајно. До тога рада је морало доћи, из простог разлога, јер су наши редови почели бивати све ређи. Туђински елеменат је почео око нас и међу нама нагло. да се множи, а ми смо по негде једва одржавали своје бројно стање, а на много "места почесмо бројно стално опадати. Требало је стати злу на пут, да не би Војводина пожелела Срба, "те се засукасмо сви који смо ову груду волели и _ који смо осећали снаге, да спречимо опасност, која _ нам је претила и чинили смо оно што се према та_ дашњим приликама могло учинити. Нас, који смо у _овим крајевима, према својим способностима, урадили нешто на побољшању здравствених прилика било је мало, а оних којима наш народ није прирастао за срце, а који би по свом позиву такођер требали и могли то учинити било је много, као што је било и "много заблуда, немара и необавештености код нашег. _ народа. | Ми, којима није било свеједно да ли ће наш народ бити бројно и здравствено јак, давали смо своме народу поред плаћених лекарских савета и своје срце, · _ своје осећаје, да не кажем душу, само да начинимо __од њега снажан, отпоран и бројно јак народ. Међутим то се није, могло тражити, ни очекивати од оних људи, који су у нашем народу гледали своју добру муштерију, којој су продавали своје знање и савете, с једне стране, а који су у нашем народу гледали опасног такмаца њиховој раси с друге стране. Другим речима

%) Ово стручно, народно поучно и дивно предавање одржао је др. „Миладин Свињарев на селу Посестриме. Замолисмо га да нам те своје мисли уступи за „Жену“. Он се одазвао.

~