Žena

О А АН лан а

— ..Сретна сам — одговорила ми је неким чудим гласом, после кратке почивке.

_ — Имам златну децу и красна мужа, који ме обожава — 1

Затим нагло пређе на други разговор. ја је замолих, да ми дозволи, да је походим, да јој познам мужа и децу.

— Не. То никако — беше одлучан одговор. Међутим је пристала била, да још тога дана изађе са децом на Маргитино острво, па ћемо се тамо састати. "Уговорисмо место и знаке по којима ћемо се познати, јер се скоро четрнајст година нисмо видели и завршисмо други свој телефонски разговор.

М. |

У заказано време и на одређеном месту сам са нестрпљењем ишчекивао Маргиту и њену децу. Чим бих спазио какву госпођу са децом или без деце обузела би ме нека дрхтавица, као да сам у грозници, ма да је био диван јулски дан. Најпосле, након недугог чекања, које ми се отегло као вечност, дошла је , са децом и дечјом васпитачицом.

Одмах сам је познао ма да се јако променила. ја сам се од нашег последњег растанка морао јако променити, јер ме је испочетка са чуђењем и неповерењем мерила. једва сам се уздржао, а да јој не полетим на сусрет, као некад са раширеним рукама и са ускликом — Маргита! ;

Тек кад је поздравих и кад јој изустих име са додатком „госпођо“ обузе је лака бледоћа, за тим јој се лице зарумени као онда када ме је први пут ословила.

Дуго није могла доћи к себи од узбуђења и из-

, ненађења, тако да сам ја, да не би васпитачици и деци упало у очи, одмах окупио децу и почео се с њима забављати. Хи

Стигосмо пред први киоск те седосмо, јер опазих, да Маргита једва ходи од узбуђења. Деца и васпитачица, одмах за тим, одоше на обалу реке, да боље виде једну лађу, која је баш онуда пловила.