Žena

ЖЕНА 41

читаоницу, јер је била њен заслужан и користан члан, то јој се као председница одужујем тиме, што упознадох и читаоце „Жене“ с њоме. Мир пепелу њеном и вечна јој успомена међу посестринама !

Хенска читаоница „Посестрима“ наставила је свој културно-просветни рад у овој сезони и приређује села. На првом селу говорио је Др. Миладин Свињарев, свирала је академска омладина вештачки, декламовала је мала Мирјана Гајин, са познатом вештином, а читао је шаљиве приче Арсен Милутиновић на опште допадоње. Дворана је била дупком пуна а програм је био изврстан, те се публика у најбољем расположењу разишла. На другом селу говорио је професор Баница, певала је млада ученица госпођица Манојловићева а пратио је на хармониуму Миле Ђорђевић. Леп умиљати глас певачице и вешта пратња задовољиле су публику која је и овог пута напунила дворану. Декламовали је необично лепо мала Филиповићева. Приређивање села ће се продужити.

Каква су дена“ Јуче, у авлији под мојим прозорима, играла се деца. Мали јова био је међу њима најмлађи, једва четири године. Лице му беше све умрљано од прашине и суза. Чим га они старији дохвате, турну га, гурају га, очепе га, месе га и ваљају. Он стално плаче и дере се.

Кад су се сиграли Исуса Христа, свукоше му капут и. шибаху га прутовима од метле, окитише га неким венцем од трња, дали су му да пије баре, и разапињаху га о дрва.

Од срца сам жалио малог Јову и најодлучније им забраних онакву сигру. Они га већ скидоше „с крста“ и положише га „у гроб“ на земљу и оставише мало на миру.

Сигра је текла даље, кад после пола сата чујем у соби

да мали Јова ужасно вришти. Много жалосније, но икад дотле.

Шта је наопако! Томе сиротану без сумње деру кожу.

Ал није! Сва су се деца разишла; доста им је; само мали Јова јауче из свег грла, што они мали неће да се сиграју с њиме — још. А они кажу да не уму. Дакле се он ипак најбоље провео.

Сретно детињство! О, Јово, јово, да можеш да дадеш и другима макар најмање безазлености, па да буду сретни!

Жена после рата. У овоме рату морале су жене да се баве индустријским и другим подузећима, па да се баве и оним подузећима, која стоје под државном и војничком управом.